Keelontsteking: één van de gevolgen van roken

By | November 4, 2015

Roken en keelontstekingEen keelontsteking wordt ook wel eens faryngitis genoemd en is simpelweg een ontsteking van de keelwand ten gevolgen van irritatie. Het meest bekende symptoom is natuurlijk de keelpijn gepaard gaande met moeilijk slikken, opgezwollen klieren en soms ook koorts. In principe kunnen we een onderscheid maken tussen 2 vormen: De acute en de chronische keelontsteking. Een acute keelontsteking komt plots op en gaat ook weer snel over. De boosdoeners zijn meestal bacteriën en virussen (verkoudheid) die het keelslijmvlies aantasten. Ook veelvuldig gebruik van je stem of hard roepen, kunnen aanleiding geven tot een acute keelontsteking. Dat kan niet gezegd worden van een chronische keelontsteking. Die duurt meestal langer dan 3 weken en wordt veroorzaakt door irriterende stoffen en producten zoals:

 • Stof
 • Roken van sigaretten
 • Rokerige omgevingen (passief roken, andere verbrandingsrook)
 • Allergenen
 • Bepaalde chemische stoffen
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Brandend maagzuur
 • Cysten op de stembanden
 • Heel uitzonderlijk door een aandoening van de zenuwgeleiding

Een keelontsteking gaat normaal gezien van zelf weer over maar in het geval van een chronische ontsteking is dit moeilijker. Denken we maar aan personen die dagelijks 1 tot 2 pakjes sigaretten roken. De keel wordt dagelijkse geconfronteerd met de schadelijke stoffen die zich in de sigarettenrook bevind. Dit wil zeggen dat de keel dagelijks geïrriteerd en ontstoken kan geraken.

De gevolgen van roken

Heeft u een kettingroker al eens horen hoesten (rokershoest)? Niet alleen de longen worden aangetast maar ook de keel krijgt het hard te verduren. Wat gebeurt er nu precies tijdens het roken? Iedereen weet dat wanneer je van een sigaret een trek neemt, hete rooklucht de luchtwegen binnengaat en zo de longen bereikt. Er zijn eigenlijk 3 factoren die de irritatie van het keelslijmvlies in de hand werken:

 • De hete lucht
 • De tabaksrook
 • Toevoeging van extra additieven in een sigaret

Hete lucht

Het uiteinde van een brandende sigaret heeft een temperatuur van om en nabij de 700° tot 900°C. Door een trek te nemen, worden de verbrandingsgassen enigszins verdund met lucht van de buitenomgeving. De nog steeds vrij hete lucht komt de mond en keelholte binnen en tast het keelslijmvlies aan waardoor een ontsteking tijdens het roken sneller kan optreden.

Sigarettenrook

In sigarettenrook zitten heel wat schadelijke stoffen die ontstaan en vrijkomen tijdens de verbranding van het tabaksproduct: teer, nicotine, koolstofmonoxide en ongeveer 40 andere schadelijke stoffen zoals polonium, zware metalen (cadmium, lood, arseen), waterstofcyanide, nitrosaminen, ammoniak enzovoort. Sommige artikelen beweren zelfs dat er in het totaal 4000 verschillende eindproducten in sigarettenrook worden aangetroffen. Verschillende van deze stoffen irriteren en beschadigen de keelholte, luchtpijptakken en de bronchiën. Als een respons krijgt men een kriebel in de keel en begint men intuïtief te hoesten om de rook uit het lichaam te krijgen.

Additieven

Om het gevoel van irritatie van de luchtwegen te onderdrukken, hebben tabakbedrijven aan de tabak bepaalde additieven toegevoegd. Dat wil zeggen dat het keelslijmvlies en de luchtwegen nog altijd wel geïrriteerd zijn, maar je voelt er weinig of niets van. Enkele van deze additieven zijn:

 • Menthol en eugenol en hebben een verdovend effect op keelirritaties.
 • Daarnaast wordt natriumfosfaat en aluminiumsulfaat gebruikt om irritatie van de rook in de ogen en slijmvliezen te onderdrukken.
 • Stoffen zoals propyleenglycol, sorbitol, glycerol en methylglycerol reguleren het verbrandingsproces wat de roker in staat stelt om nog dieper te kunnen inhaleren.

Daarnaast moeten we nog vermelden dat er in sigaretten ook onschadelijke additieven gebruikt worden zoals suikers. Suikers zorgen voor een zoetere smaak van de tabaksrook. Waar men niet bij stilstaat, is dat bij een temperatuur van minstens 700°C suiker zich omzet in carcinogene eindproducten zoals fenol, aceton, aceetaldehyde, benzo(a)pyreen, benzeen en acetonitril. Sinds enkele jaren is het gebruik van de benaming ‘mild’ en ‘light’ in Europa verboden. Deze benamingen kunnen suggereren dat het product minder schadelijk is maar dat is natuurlijk niet.

In het totaal zijn er 16 verschillende teksten in omloop die ons moeten waarschuwen omtrent de schadelijke gevolgen van sigaretten op onze gezondheid. Deze teksten zijn terug te vinden op de voor- en achterkant van een pakje sigaretten. De bijpassende plaatjes zijn dan ook alles zeggend. Meer over de gevolgen van roken is hier te lezen.

Verkoudheid en roken

Verschillende studies en gebruikerservaringen melden dat roken bij een verkoudheid de aandoening alleen nog maar erger maakt. Dat is dan ook logisch aangezien sigaretten roken geen enkele bijdrage levert tot een beter immuunsysteem. In tegendeel! Roken van tabakhoudende producten verhoogd zelfs de kans op een ernstige keel- of longontsteking.

Oplossing

Lijdt men aan een chronische keelontsteking door het roken van tabakssigaretten, dat zit er maar één ding op en dat is stoppen met roken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan eventueel de overstap maken met behulp van nicotinepleisters, nicotinekauwgom of door het gebruik van een elektrische sigaret of Shishapen (zonder nicotine).

Bron:
www.chemischefeitelijkheden.nl
Afbeeldingen – www.pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *